ניהול זמנים בבחינה הפסיכומטרית
נרשמת למבחן? לא יודע איך להתמודד עם הזמן בבחינה הפסיכומטרית? כדאי לדעת, ניהול זמנים נכון בבחינה יכול לעזור לך להגיע ליותר שאלות בכל פרק ולמקסם את הביצועים שלך.
ניהול זמנים נכון הוא מרכיב חשוב בהצלחה בבחינה הפסיכומטרית. המטרה של כל נבחן היא ללמוד איך לחלק את הזמן בצורה נכונה כדי לפתור כמה שיותר שאלות בכל פרק בזמן הבחינה.
השאלות בבחינה מופיעות לפי סדר קושי עולה (מהקל לקשה בכל נושא). ברוב הפרקים, כ- 50% מהשאלות נחשבות לקלות, כלומר מרבית הנבחנים יצליחו לפתור אותן, כ-30% מהשאלות הן ברמה בינונית ורק כ-20% נחשבות לשאלות קשות.
ניהול זמן נכון פירושו להתחיל לפתור את השאלות בסדר שמתאים לך ולאו דווקא בסדר שבו השאלות מופיעות בבחינה. כלומר, להתחיל לפתור את השאלות הקלות והבינוניות ורק בסוף, במידה שנותר לך זמן, לחזור לשאלות הקשות שדילגת עליהן.
מובן שחלוקת הזמנים משתנה מתלמיד לתלמיד. כל אחד יודע באיזה נושאים הוא חזק יותר ובאילו פחות. ככל שתפתור יותר פרקים, כך תדע לזהות מהר יותר את רמת השאלות ובהתאם לרמת הקושי לקבל החלטה האם לפתור את השאלה או שכדאי לך לדלג עליה ולנסות לפתור אותה בסוף.
עובדות שכדאי לדעת
- לכל השאלות בבחינה יש ניקוד זהה. כלומר, שאלה קשה או קלה מקבלת אותו ניקוד.
- השאלות בכל נושא מופיעות ברוב המקרים לפי סדר קושי עולה (מהקל לקשה).
- הציון הממוצע בבחינה בעשור האחרון הוא 536.
- רק כ-5% מהנבחנים מצליחים לקבל מעל 700.
- הבחינה נכתבת מתוך כוונה שרוב התלמידים שניגשים לבחינה לא יצליחו לענות על כל השאלות.
ניהול זמנים נכון בפרק כמותי
בפרק כמותי יש 20 שאלות בנושאים: אלגברה, גיאומטריה ובעיות: 16 שאלות יופיעו תחת הכותרת “שאלות ובעיות” ו- 4 שאלות של הסקה מתרשים.
ניהול זמנים – הזמן המוקצב לפתרון הוא 20 דקות, כלומר בממוצע דקה לשאלה. לאחר שסיימת ללמוד את כל החומר בכמותי (באלגברה, גיאומטריה ובעיות), כדאי להחליט על אסטרטגיה לפתרון הפרק.
באופן כללי, יש דקה לשאלה. כדאי לך לנסות לפתור את התרגילים הקלים בפרק בזמן קצר יותר, על מנת שתוכל לנתב את הזמן שנותר לתרגילים הקשים יותר בבחינה.
ניהול זמנים נכון בפרק מילולי
בפרק מילולי יש 23 שאלות בנושאים: אנלוגיות 6 שאלות, השלמת משפטים 3 שאלות, הבנה והסקה 8 שאלות וקטע קריאה 6 שאלות.
ניהול זמנים – הזמן המוקצב לפתרון הוא 20 דקות, כלומר בממוצע פחות מדקה לשאלה. לאחר שסיימת ללמוד את כל החומר בחשיבה מילולית, כדאי להחליט על אסטרטגיה לפתרון הפרק.
באופן כללי, מומלץ להקדיש 3 דקות לאנלוגיות, 10 דקות לשאלות הבנה והסקה ו-7 דקות להבנת הנקרא.
ניהול זמנים נכון בפרק אנגלית
בפרק באנגלית יש 22 שאלות בנושאים: השלמת משפטים 8 שאלות, ניסוח מחדש 4 שאלות ושאלות בהבנת הנקרא 10 שאלות.
ניהול זמנים – הזמן המוקצב לפתרון הוא 20 דקות, כלומר בממוצע פחות מדקה לשאלה. לאחר שסיימת ללמוד את כל החומר והרחבת את אוצר המילים שלך, כדאי להחליט על אסטרטגיה לפתרון הפרק.
באופן כללי, מומלץ להקדיש 3 דקות להשלמת משפטים, 4 דקות לשאלות ניסוח מחדש ו-7 דקות להבנת הנקרא.
פיתוח אסטרטגיה וניהול זמנים בכל הנושאים בבחינה
לאחר שסיימת ללמוד את כל החומר לבחינה, כדאי לפתור כ-5 פרקים בזמנים בכל אחד מהנושאים. עשה הפסקה וערוך תחקור בין פרק אחד לשני במטרה לבדוק כמה שאלות אתה מספיק ב-20 דקות ועל כמה מהן אתה מצליח לענות נכון.
נתמקד בשתי אסטרטגיות:
- אם הספקת לפתור את כל השאלות בזמן וענית נכון על יותר מעל מ-90%, כל הכבוד, אתה תותח! האסטרטגיה לפתרון הפרק שלך פשוטה. פתור את כל השאלות בבחינה ברצף לפי הסדר שבו הן מופיעות, מלבד תרגיל אחד או שניים שקשים לך.
אם נותר לך זמן בסוף הפרק, תחזור לשאלות שדילגת עליהן ונסה לפתור אותן. אם נגמר לך הזמן, אנו ממליצים על ניחוש מושכל.
- אם הספקת לפתור את רוב השאלות בזמן וענית נכון רק על כ-50%, הגישה שלך לפרק אינה נכונה! אתה צריך לעשות כמה דברים:
- פתור את הפרק לאט יותר, אתה צריך למצוא את הקצב האופטימלי שלך! עדיף לפתור מספר שאלות פחות ולהצליח את רוב השאלות, מאשר לנסות לפתור את רוב הפרק ולטעות ב-50% מהשאלות. תפסת מרובה לא תפסת!
- עבור על הפרק פעמיים.
במעבר הראשון עליך לפתור את כל התרגילים הקלים בפרק – כ-50% מהשאלות.
במעבר השני כדאי לך להתמקד בשאלות ברמה הבינונית ולדלג על השאלות הקשות.
- למד שוב את הנושאים שבהם אתה חלש והתמקד בדרך יעילה וקצרה לפתרון התרגילים בפחות מדקה.
אם נותר לך זמן בסוף הפרק, תחזור לשאלות שדילגת עליהן ונסה לפתור אותן. אם ניגמר לך הזמן, אנו ממליצים על ניחוש מושכל.
מתי כדאי לעבוד עם זמנים
כדאי לתרגל כל נושא מספר פעמים ללא הקצבת זמנים ברוב הנושאים. תרגל פעם אחת בכיתה ופעמיים נוספות כל נושא באופן עצמאי. רק בפעם הרביעית כדאי לעבוד עם זמנים בהתאם להמלצות שלנו.